Medyada Biz
Uzungöl İnanlar Hotel & Restaurant
30 YIL ÖNCE KEŞFEDİLEN CENNET, UZUNGÖL
Trabzon'un ve bölgenin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Uzungöl, geç keşfedilmenin sıkıntılarını üzerinden erken attı. 1760'da meydana gelen heyelan sonucu Solaklı deresinin önüne set oluşmasıyla ortaya çıkan Uzungöl, çam ağaçlarıyla gelin gibi süslenmiş.Turizmin yoğun olmadığı ve bölgede geçimin fındık, tarım ve hayvancılığa bağlı olan bir bolgeydi.taaki inan ailesi turizmi uzungolle tanıstırana kadar.1975 yılında 2 masalı 12 metrekarelik bir küçük oda ve kurduğu balık havuzuyla yaylacılara hizmet veren İnan ailesi için hizmet aşkı 30 yıl boyunca hiç eksik olmamış.Yaylacıların mayıs ve ekim ayları arasında yaylaya çıkmalarını fırsat bilen İnan kardeşler, zaman içerisinde yaylacıların kalacağı bungolovlar yaptırdı. Bölgenin cazibe merkezi olması için 1980'li yılların sonunda hedefini büyülteninan kardeşler'e bölge halkı inanmazken o bunların hiç birine aldırış etmeden var gücüyle yatırımlarını sürdürdü. Kazandığı parayı sürekli olarak yeni yatırımlara harcayan inan kardesler bugün bölgenin en önemli turizm merkezlerine sahip. Bu arada inan ailesine o dönem inanmayanlar bugün Uzungöl'de işletme sahibi.
Beton yerine ahşap
1990'lı yılların başında medyanın da desteğiyle Türkiye'nin ve dünyanın gündemine giren Uzungöl'de belediye, beton yatırımlara izin vermeyip, ahşap bina yapılandırmaları için imar planında değişiklik yaptı. Bölgenin cazibesinin artmasıyla birlikte yeni proje peşinde koşan işletmeciler, ahşaptan yaptıkları yangın merdiveni ile de dikkat çekmeyi başardı. Şu anda bölgede 20'den fazla işletme turizme hizmet vermek için çaba sarfediyor. Özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki yoğunluk nedeniyle yatak sorunu yaşayan işletmeciler kendi evlerini de pansiyon haline dönüştürüp turizmin hizmetine sunuyor. Bölgede alınan kararlar gereği şu anda hiç kimse belediyenin izni olmadan bir çivi dahi çakamıyor. Bu yıldan itibaren bölgenin güzelleştirilmesine yönelik (telefon ve elektrik kablolarının yer altına alınması, yürüyüş parkurlarının yapılması, merkez yol güzergahının genişletilmesi ve iyileştirilmesi) hummalı bir çalışma var.
Turist akını var
Başta Araplar olmak üzere, İsrail, ABD, Japonya, Avustralya, İngiltere, İtalya, Almanya, Rusya, Kanada, Kore, Çin, Japonya, İspanya, Fransa ve diğer ülkelerden çok sayıda turistin ziyaret ettiği Uzungöl'de 850 turistin kalabileceği yatak kapasitesine sahip tesisler var. Türkiye'den de sanat ve siyaset çevresinden çok kişi Uzungöl'ü ziyaret etti. Bunların arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Recai Kutan, İsmet İnönü, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Doğan Güreş, Fikri Sağlar, yabancı büyükelçiler bürokrat ve işadamları var.
Çevresi de özel
Her yıl binlerce turistin geldiği Uzungöl'e gelen bütün turistler yeşil ile mavinin bütünleştiği bölgenin keyfini çıkartacaktır. Gürültüden, kalabalıktan yorulan bunalan herkesin sessiz ve sakin tatil geçirebileceği güzellikte Uzungöl'ü görmeye gelenler ayrıca Zigana Dağı tesisleri (Burada da bungolov evler, yöresel yemekler, kayak tesisleri, yürüyüş parkurları) Sumela manastırı, Ayasofya Kilisesi, Sera Gölü gibi turistik yerlere gitme imkanı da bulabiliyor.
Festivali de var
Uzungöl'de son yıllarda turistlerin yoğun ilgisi karşısında eğlence arayışlarına giren yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri Ağustos ayında festival düzenlenmesi için harekete geçti. Son iki yıldır düzenlenen festivalle bölgede bulunan yerli ve yabancı turistleri gölün etrafında el ele tutuşarak saatlerce eğlencenin tadını çıkartıyor. Gölde bisikletlerle gezinti yapmanın yanısıra, yaylalara ve dağları araçlarla safariler düzenleniyor. Müşterilerin talebine göre her tesis canlı müzik talebini karşılayabilecek düzeyde hazırlıklarını yapıyor. Bölge tam anlamıyla turizm merkezi haline gelmiş durumda. Gelenlerin yeniden gelmek için randevu aldığı tesislerde, işletmeciler yeni yatırım yapmak için projeler geliştiriyor.
Nasıl gidilir ?
Trabzon havaalanından 90 kilometre uzaklıkta bulunan Uzungöl'e, havaalanından Rize istikameti yönünde Of İlçesi girişinden Çaykara ilçesi yönünde ayrılıp içe doğru Solaklı vadisinde muhteşem doğal güzellikleri seyrede seyre de hatta ilk kez yeşille iç içe olanların gözünün yorulacağı kadar zengin yeşil örtüsüyle Uzungöl'e çıkacağız. Yol güzergahında turistik ve hediyelik eşya satanları göreceğiz. Eskiden yol sorunu olan bölgede artık böyle bir sorun yok. Uzungöl'e ulaşıncaya kadar 100 metrelik iki ayrı yerin dışında yolun tamamı asfalt. Uzungöl'e geldiğinizi tırmanışın sonunda gördüğünüz cami minarelerinden anlıyorsunuz. Belde merkezini ulaştıktan sonra gölün kenarındaki yolu takip ederek bungolov ve ahşap yapılarla donatılmış tesislere ulaşıyorsunuz. Temiz havası ve muhteşem çam ağaçlarıyla insanı büyüleyen görüntüye sahip Uzungöl'de ağustos ayında yazlık elbiselerinizin yanında birkaç adet kazak ve mont yanınıza alsanız iyi edersiniz. Yüksek rakımı nedeniyle gece yürüyüşleri soğuk ortamda olabiliyor. Unutmadan söyleyelim arabası olmayanlar için Trabzon merkez Çömlekçi semtinden bölgeye her saat araç kalkıyor. Yaz aylarında randevu almadan bölgeye gidip kalmak mümkün değil. Özel araçlarıyla gelen turistler için bütün tesislerin önünde garaj vardır.
Ne yenir ?
Uzungöl'e gidip doğal alabalıklardan yememek olmaz. Tereyağında kızartılmış alabalıklar insanın iştahını kabartıyor. Tereyağının dışında güveçte, saç ve izgara da alabalık ta var. Alabalığın dışında yöresel kuymak, lahana çorbası, lahana sarması, kuzu ve dana eti, sütlaç, süzme yoğurt, tavuk, etli yemekler de bulabiliyorsunuz. Damak keyfinize hükmedecek çok lezzetli yiyecekler bulabilirsiniz. Bu konuda şüpheniz olmasın. Tabi Vakfıkebir ekmeğini de unutmamak lazım. Bölgedeki bütün işletmeler de aşağı-yukarı Vakfıkebir ekmeği var. Çorbasından, ayranına, salatasına kadar herkese hitap edecek lezzette yiyecekleri var.
Uzungöl Her Mevsim Farklı Güzellikte
Trabzon'a 99, Çaykara İlçesine 19 Kilometre Uzaklıkta, Deniz Seviyesinden Bin 90 Metre Yükseklikteki Uzungöl, Dik Yamaçları ve Muhteşem Orman Örtüsü ile Alplerin Güzelliğini Geride Bırakmakta. Trabzon'a 99, Çaykara ilçesine 19 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikteki Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmakta. Uzungöl adını, Haldizen deresi vadisinde heyelan sonucu dere yatağının önünü kapatmasıyla oluşan gölden alıyor. Doğal güzellikleri, havası, yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri ve tüm bu güzellikleri tamamlayan gölü ile insanları cezbeder Uzungöl. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengin. Çevrede trekking, kuş gözlemi, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya diğer yaylalara geziler düzenlemekte. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi ve dağ horozu gibi hayvan türleri barınmakta. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen bölgede, son yıllarda kış turizmine yönelik faaliyetler de gerçekleştiriliyor. Çok yaygın olmasa da kar motoru ile gezi ve helikopterli kayak sporu için bölgeyi tercih eden yerli ve yabancı turistler artmaya başladı. Çevresindeki ladin ormanları ve yüksek tepeleri ile çekici bir peyzaj sergisini andıran Uzungöl, doğa tutkunları için görülmeye ve gezilmeye değer bir yer. Uzungöl'e ulaşabilmek için öncelikli olarak uçakla ya da karayolu ile Trabzon'a gelinmeli. Direkt vasıtaların da olduğu Uzungöl, il merkezine 99 kilometre uzaklıkta. Rize, Artvin tarafından Uzungöl'e ulaşmak isteyenler ise Of ilçesinden Çaykara yoluna saparak gelebilir. Temel ihtiyaçların karşılanması noktasında gerekli altyapıya sahip olan Uzungöl'de, otel, motel ve pansiyonlarda kalınabilir. Eğer 'ben doğal hayatı severim' diyorsanız, tabi ki kuracağınız bir çadırda kalmanız da mümkün.