UZUNGÖL' DE NELER YAPILABİLİR ?
Uzungöl'de yerli halkın yerleşimi, tüm Karadeniz'de olduğu gibi tepelere kaymış. Göl etrafında ve çevresinde sevimli, ahsap tesisler var.
Karadeniz'in başdöndüren yeşil örtüsünün kucağında duru, bir avuç su... Yörenin vazgeçilmez simgesi iki minarenin suda uzadıkça uzayan silüeti... Yorgun dağların tepelerinde süzülen nazlı bulutlar ve çok şükür fazla betonlaşmamış bir doku...
Uzungöl; yanıbaşınızda ama ulaşılmaz, güzel ama mütevazi, davetkar ama tutucu...
Sanki yeşil bir örtüyü aralamış da, gizli-sakli tutulan bir mücevheri seyrediyormuş gibi bir duyguya kapılıyor insan. Hem hayranlık, hem telaş, hem "yakalanma" endişesi... Hani çok seyrederseniz; kaçıverecek, kapanıverecekmiş gibi... Dik yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, binlerce yıllık bir devinimin ürünü. Sanki koskoca bir yayla, eteğindeki taşları dökmüş, dökmüş de; bir avuç suyu kendisine saklamış gibi...
Her anı değerlendirmek gerek; birdenbire sicim gibi yağmurlar düşebilir, bembeyaz sisler inebilir, o durgun sular görünmez oluverir... Gözler, Uzungöl'deki bu tarifsiz tabloya alışınca, Karadeniz'in oksijeni giriyor devreye. Alışılagelmedik bir ritim başlıyor göğsünüzde; serin, ferah ve düzenli nefesler... Gölün etrafında tur atmaya hazırsınız artık!
UZUNGÖL' DE NE YENİR , NE İÇİLİR ?
Alabalık
Uzungöl’ü ziyaret edenlerin tamamının mutlaka yediği yayla sularında yetişen Alabalığın yeri bir başkadır. Gelen ziyaretçilerin mutlaka sofralarında ana yemek olarak lezzet vermektedir. Uzungöl’de yetişen Alabalığın lezzeti Haldizan Deresinin soğuk sularında yetişmesidir. Alabalıklar tamamen Uzungöl’de doğal ortamda yetiştirilmektedir. Yörenin özel tereyağında yapılması lezzetine lezzet katmaktadır.
Mısır Ekmeği
Malzeme: Mısır unu, sıcak su, tuz. Yapılışı: Mısır unu derin bir kap içerisine koyularak sıcak su ile topaklanmayacak şekilde yavaş yavaş yoğrulur. Yoğrulma esnasında bir miktar tuz İlave edilir. Diğer taraftan pleki ısıtılır. Isıtılmış olan plekinin içerisine hazırlanmış olan mısır unu hamuru konulur üzeri saçla kapatılır. Saçın üzerine köz dökülerek pişirilir. (Veya pilitada pişirilir.)
Fasulye Kavurması
Malzeme: Taze fasulye, sarımsak, soğan, tereyağı, maydanoz, tuz Yapılışı: Fasulyenin kılçıklarını temizleyerek bol suda yıkanır. Ortadan ikiye bölerek haşlanır süzdükten sonra soğumak üzere bir kenara ayrılır ve suyu sıkılır. kuru soğanı temizleyip, ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağı eritilir. Soğan ve taze fasulyeyi ilave ederek kavrulur. Kavrulan fasulyenin içerisine ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ilave edilerek tuzla birlikte 1-2 dakika daha kavrulur.
Kuru Fasulye
Malzeme: Kuru fasulye, soğan, kuşbaşı et, tereyağı, içyağı nane Yapılışı: Kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Bir tencerede tereyağı, soğan, içyağı ve et kavrulur. Kavrulduktan sonra içerisine fasulye ilave edilerek su ile Piştikten sonra üzerine nane ilave edilir.
Fasulye Turşusu
Malzeme: Fasulye, su, tuz, sarımsak Yapılışı: Taze yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler büyük bir tepsiye doldurularak soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için üzerine bir ağırlık konulur.
Muhlama
Malzeme: Peynir, un, tereyağı, az miktarda su Yapılışı: Peynir ince ince doğrandıktan sonra içerisine un ve bir miktar su katılır diğer taraftan tereyağı ocakta kızdırılır. Kızdırmış olduğumuz tereyağın içerisine hazırlanmış karışımı üzerine dökerek içindeki peynir eriyene kadar pişirilir. Bazı köylerde muhlamalara soğan, yumurta ilave edilerek yapılır.
Lahana Yemeği
Malzeme: Kara Lahana, Barbunya Fasulyesi, sıvı yağ, mısır unu, içyağı, tuz. Yapılışı: Barbunyalar akşamdan ıslatılır. Lahanaları çok ince olmayan parçalar halinde doğranır ve haşlanır. Barbunyaları haşlanır ve haşlanmış lahanalarla birlikte karıştırılır. Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağ ve içyağı ile beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Lahana ve fasulyeyi de kavrulan soğanla karıştırılır. Tuz ve biber ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakır. Piştikten sonra 1 kase mısır unu içerisine ilave ederek pişirilip geriye alınır. İmkanlar dahilinde içerisine et veya kavurma konulabilir.
Etli Karalahana Sarması
Malzeme: Karalahana, kuşbaşı et, soğan, pirinç, sıvıyağ, maydanoz, sarımsak, nane, karabiber, tuz. Yapılışı: Karalahana sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice inceltilerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarımsak maydanoz, nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
" Uzungöl, İnanlar Hotel'de Bir Başka Güzel "